Adım Adım
İyilik Peşinde Koş Platformu, Adım Adım’ın desteklediği Sivil Toplum Kuruluşlarının Projeleri için koşmak isteyen gönüllülerin kullanacağı bir yardımseverlik koşusu web platformudur.
Türkiye’de yıllık kişi başına 93 kg gıda israf ediliyor. Aynı zamanda binlerce aile, temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. İhtiyaç sahibi ailelere pirinç, şeker, yağ, çay gibi temel gıda ürünlerinden oluşan gıda kolilerini ulaştırarak gıda bankacılığı kapsamında temel gıdaya ulaşmalarını ve gıda israfının önlenmesini sağlıyoruz.
Şimdi sen de Adım Adım’ın IPK sayfasından Gıda Kurtarma Derneği adına açabileceğin kampanya ile Dayanışmayı Artır, Gıdayı Ulaştır!
Help Steps
Help Steps, Dünyanın her yerinde ücretsiz olarak indirilip kullanılabilir sağlık ve sağduyu uygulamasıdır.
Gıda Kurtarma Derneğine yolladığın HS adımların ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Gıda bankacılığı kapsamında temel gıda ürünlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak gıda israfı ile mücadelemize hemen sen de destek ol.
Boşa Harcama Kampanyası kapsamında, 2010 yılından beri Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan Fairy desteği ile etkimizi iki katına çıkarıyoruz. Fairy, sürdürülebilirliğe, Türk mutfağına ve Türk yemek kültürüne verdiği önemi göstererek, ülkemizdeki 10. yılı nedeni ile gıda atığı ve açlıkla mücadele konusunda Gıda Kurtarma Derneğini destekliyor.
Fairy Türkiye Ailesi desteği ile 8 ilde 10 bin aileye erzak paketi göndererek ihtiyaç sahibi ailelere destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Ayrıca Fairy’den Gıda Kurtarma Derneği’ne ve ülkemizde gıda israfının azaltılması mücadelesine güçlü bir destek geliyor.
Fairy Türkiye destekleri ile Ege ve Akdeniz bölgelerinde henüz gıda kurtarma faaliyetleri yürütülemeyen ve ihtiyaç sahiplerinin gıda bankacılığı uygulamalarından faydalanamadığı bölgelerde Gıda Kurtarma Derneği’nin gıda bağışı toplama ve dağıtma kapasitesini artırıldı.
Projemiz iki aşamalı planlandı. Birinci aşamada Fairy Gıda Kurtarma Derneği için iki yeni gıda kurtarma aracı ve bunların donanımlarını ciddi bir bütçeyle finanse etti. Bu araçlar Ege ve Akdeniz bölgelerinde konumlandırıldı ve bu bölgelerdeki çalışmalar için lojistik destek sağlamaya devam ediyor.
Ege Bölgesinde 145.000 kişiye, Akdeniz Bölgesinde 185.000 kişiye gıda yardımı yapıldı. Böylece Gıda Kurtarma Derneği’nin aylık düzenli gıda yardımı sağladığı 330.000 kişi sayısı 660.000 kişiye ulaştı.
Projemizin ikinci aşaması gıda israfı konusunda toplumda farkındalık yaratmaya odaklanıyor. Bu kapsamda 50 yeni gıda bağış noktası aktifleştirildi ve 300 personele eğitim verildi. Bu kişiler bağış noktalarında toplumu gıda israfına karşı bilinçlendirildi.
Boşa Harcama kampanyası ile yılda 1,5 milyon TL değerinde ürün israfı önlendi, kurulacak lojistik altyapı ile de toplam 7 milyon TL değerinde ürün, ihtiyaç sahibi ile buluşturuldu.
Gıda Kurtarma Derneği olarak böylesine anlamlı bir proje ile çalışmalarımıza verdikleri büyük katkı için Fairy Türkiye ailesine teşekkür ederiz.
Food Truck projemizi gıda bağışlarının toplanması sürecini ve atık azaltma çalışmalarını desteklemek üzere derneğimiz tarafından, Silikon Vadisi Topluluğu Vakfı içerisinde yer alan eBay Vakfı desteğiyle hayata geçirdik. Projemizle, gıda bankalarının gıda bağışına erişimi ve bu erişimi sağlayıcı lojistik ihtiyaçlarını karşıladık, karşılamaya da devam ediyoruz. HORECA (Evdışı Tüketim – otel, restaurant, catering) firmalarında oluşan fazla gıdayı, gıda bağışı kapsamında izleyip, bir araç aracılığı ile topluyoruz. Kurtarılan gıdaları, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere lojistik imkanları olmayan gıda bankalarına iletiyoruz.
Projemiz kapsamında tedarik edilen araç ile 5 ayda 200’den fazla operasyon gerçekleştirerek, 750 bin Türk Lirası’na eş değer olan 150 ton gıdayı kurtarmış bulunmaktayız. Bu süreçte 15 binden fazla haneye ve 60 bin ihtiyaç sahibine kurtarılan gıdaları ulaştırdık.
Projede öncesinde 2 lokasyon belirlemiş olmamıza rağmen, GKTD’nin gıda bağışı potansiyelindeki büyüme ve gıda bankalarından gelen taleplerle doğrultusunda lokasyon sayımızı 7’ye çıkarmayı başardık.
COVID-19 ile toplumsal mücadeleye katkı sağlamak amacıyla METRO Türkiye ve Dude Table ortaklığında yürütülen ulusal kobi destek programı olan projede; bu süreçten etkilenen yeme-içme sektöründeki 5000 küçük işletmeye yeniden faaliyetlerine başlayabilmeleri adına 5000 TL değerinde gıda desteğinde bulunduk.