Gıda Kurtarma Derneği olarak 2019 yılında Gebze Ticaret Odası , Ford Otosan ve Fazla Gıda iş birliği ile “Sosyal Etki Merkezi” konseptimizi ülkede yaygınlaştırılmak üzere ilk örnek olarak hayata geçirdik. Merkezimiz, salt kurtarılan gıdanın ihtiyaç sahipleriyle buluştuğu bir alan olarak yapılandırılmadı. Bu model, yerel kalkınma merkezi fonksiyonu görecek bir nitelikte tasarlanarak hizmete açıldı. Sosyal Etki Merkezi modelimiz kalkınmaya katkı sunacak 6 modülle tasarlandı, böylece Sosyal Etki Merkezi modeli ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı yaratacak yenilikçi bir yaklaşım getirmiş oldu. Sosyal Etki Merkezi modelimiz hakkında bir kılavuz ve örnek model paylaşımı yaparak çoklanması için 2020 yılı içinde 5 adımda Sosyal Etki Merkezi Modeli çalışması ortaya koymayı hedefliyoruz.
Dernek olarak bu hedefi gerçekleştirirken sadece gıda bağışını arttırmayı değil gıda israfını önlemeye katkı sağlayacak atık yönetimi, gıda güvenliği ve Sosyal Etki Merkezleri ile kaynakların etkin kullanımının sağlanmasına ve toplumsal bilincin oluşmasına yönelik çalışmaları ortaya koymayı da amaçlamaktayız.
Sosyal Etki Merkezimiz model olan konsept özelliklerini hızla geliştirmiş olanın yanı sıra, Dilovası ve yakın çevredeki ihtiyaç sahiplerine bugüne kadar 1,2 milyon TL değerinde gıda bağışı desteğiyle ulaşmayı başarmıştır. 7 ayda 450’den fazla bağış operasyonu gerçekleştirerek, ortalama 1,2 milyon TL değerinde gıdayı kurtararak ihtiyaç sahipleriyle buluşturmuştur. 250 ihtiyaç sahibine Sosyal Etki Merkezi kart hesabı açarak, 5 ay boyunca düzenli alışveriş yapmalarını sağlamıştır. Kart sahipleri dışında bölgedeki diğer ihtiyaç sahiplerine ulaşan ve yüklü gıda bağışlarıyla gerçekleştirilen büyük ölçekli gıda yardım dağıtımları da gerçekleştirilmiştir.
Sosyal Etki Merkezi’ne bağış alınan noktalarımızı Kocaeli ve İstanbul (Anadolu/Avrupa) başta olmak üzere; Ankara, İzmir, Lüleburgaz, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir illerine yaygınlaştırdık. Bugüne kadar 7 ayda 500 tondan fazla gıdayı kurtararak, 125 binden fazla ihtiyaç sahibinin yaşamına dokunduk, dokunmaya da devam edeceğiz.
SOSYAL ETKİ MERKEZİ – SEVGİ KÜTÜPHANESİ
GKTD & Rotaract Kulübü İş Birliğiyle
12 Haziran 2021 tarihinde İstanbul Rotaract Kulübü, Galatasaray Rotaract Kulübü ve Yeniköy Rotaract Kulübü ortaklığında Sosyal Etki Merkezimizden yararlanan ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının kitap ihtiyacını dönüşümlü olarak sürdürülebilir çerçevede karşılamak adına Sevgi Kütüphanesi kuruldu.
Sevgi kütüphanesinde 1300’den fazla MEB onaylı kitap bulunmaktadır. Sosyal Etki Merkezimizden yararlanan ihtiyaç sahiplerinin çocukları “Kütüphane Kartı” ile Sevgi Kütüphanesi’nden düzenli olarak ücretsiz yararlanmaktadır.