Ekmek İsrafını Şimdi Önle

Türkiye’de her gün 4.9 milyon ekmek israf ediliyor.* 

Türkiye’de her öğünde sofralarda tercih edilen ekmek ne yazık ki en çok israf edilen ürünlerden birisi. Tarım Orman Bakanlığı verisine göre Türkiye’de her gün 4.9 milyon ekmek israf ediliyor. 

Öncelikle ihtiyacınız kadar satın almanızı öneriyoruz. İhtiyaçların önceden belirlenmesi ve planlanması gıda kahramanı olma yolculuğunda ilk adımdır. Eğer ihtiyacın kadarını satın aldıysan şimdi sıra bunu nasıl saklaman gerektiğidir. Gıda israfının önlenmesinde saklama koşullarını iyi bilmek en önemli adımlardan biridir.

Peki, ekmeği daha uzun süre kullanabilmek için nasıl saklamalıyız?

Ekmek serin, karanlık ve kuru yeri sever. Bu yüzden ekmekleri hava almayan kapalı bir kutuda muhafaza etmenizi öneririz. Eğer elindeki ekmekleri yakın zamanda tüketemeyeceğini düşünüyorsan ve daha uzun bir süreye ihtiyacın varsa buzluğa atmanı ve ihtiyacın olduğunda yenisini almak yerine buzluktaki kullanmanı öneririz. 

Şimdi ise, fazla ekmekleri kurtarmak için çok fazla zamanının olmadığını varsayalım. Hızlı ve lezzetli ipuçları ile onları kurtarmak mümkün!

  • Ekmekleri küp küp kesin, üzerine zeytinyağı ve baharatlar ile şenlendirip kızarana kadar fırında pişirin. Böylelikle salatalarınıza lezzet katacak.

  • Ekmekleri bir robot yardımıyla çekerek yemeklerinizde galeta unu yerine bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.

  • Alternatif atıştırmalıklar haline getirin. İhtiyacınız olan tek şey kızarana kadar pişirmek, soslamak ve baharatlamak!

  • Biraz sertleşmiş ekmeklerden harika bir tost olur.

  • Sağlıklı bir pizza yapın. Örneğin biraz sertleşmiş pideyi üçgen dilimler halinde kesin, sos ve malzemelerle birleştirip fırına atın.

*Kaynak: Tarım Orman Bakanlığı